Weet wat u stemt in de gemeente Heumen in 2014

Tijdens het laatste verkiezingsdebat in de gemeente Heumen heeft de VVD aangegeven dat het CDA de voorkeurspartner is voor een nieuw college van B en W. Dat is wederkerig. De PvdA/GroenLinks kiest voor DGH. En DGH kiest voor een college van B en W met een ruime meerderheid in de raad.

Wat betekent dat voor het Lierdal?

Enerzijds niet veel goeds. Het CDA begon weer eens over, wat zij noemen, de nutteloze weilanden aan de zuidrand van Malden, het Lierdal dus. En ook de VVD draaide er niet omheen, dat de posters tijdens het debat van Bos en Kuil op 25 februari nog voor de verkiezingen de prullenbak in kunnen. Knap werk om nog voor de verkiezingen de beloften te breken. Verwonderlijk is dat niet, de VVD ruilt standpunten net zo makkelijk als het papier waarop het is geschreven.

Wat betekent dat voor het Lierdal?

Blijven er dus twee partijen over, die van het Lierdal wel werk willen maken. DGH dat aan het huidige college van B en W al indringende vragen heeft gesteld over de ontwikkelingen in het gebied. En aan de andere kant PvdA/GroenLinks. Aardige bijkomstigheid is dat beide partijen wel met elkaar door één deur kunnen.
Na de publieke vrijage tussen VVD en CDA liet de PvdA/GroenLinks lijsttrekker weten dat DGH voor hem de voorkeurspartij is om mee in het college te stappen. DGH is daar iets voorzichtiger in en durft nog geen afscheid te nemen van de VVD.

Wat betekent dit voor het Lierdal?

Als we de landelijke trend voor opkomst en uitslag mogen overzetten naar de locale situatie, betekent het dat we waarschijnlijk afstevenen op een coalitie PvdA/GL en DGH. En als deze beide partijen nu ook nog hun visie op het Lierdal concreet handhaven, dan kunnen we donderdag wat geruster wakker worden. Veel zal afhangen van Uw keuze, op wie U een stem uitbrengt. Is dit een stemadvies voor de inwoners van de gemeente Heumen? Nee, U bent wijs genoeg om een keus te maken, Bos en Kuil hoopt alleen dat U bovenstaande zwaar laat meewegen.

En in de gemeente Mook en Middelaar dan?

De politieke situatie in de gemeente Mook en Middelaar is diffuus. Alle partijen omarmen de structuurvisie Lierdal. Maar er zijn nuances. En in die nuances zit voor Bos en Kuil de keus om de stelling te poneren dat DGP en GroenLinks het meeste belang hechten aan de Kuil zoals die nu is.

Jan Paul Bevoort
voorzitter

Gerelateerde berichten: