Samen Doen zaterdag 10 november 2018

Werk mee met Samen Doen op zaterdag 10 november in het Lierdal Malden-Zuid
Voel je welkom om zowel een hele dag als een dagdeel mee te doen.
Geef je op via: lierdalactief@lierdalhagen.nl

Stukje heg planten en heggen inboeten
Vrijdag wordt er bosplantsoen en compost geleverd.
Er moet nog een stukje heg geplant worden bij de Rijksweg bij nummer 207.
Verder moeten de open plekken van de heg aan de Lierseweg worden ingeboet (= bijgeplant). Neem als je wilt inboeten naast een schop een snoeischaar mee, want wij knippen de nieuwe plantjes terug om de beworteling in een ongeveer 1:1 verhouding met de plant te krijgen (vuistregel 30% terugsnoeien). In droge periodes kunnen de wortels dan de bladeren nog steeds van vocht voorzien. En – indien mogelijk – is een kruiwagen handig voor kruien van de compost en plantjes.

Heggen buigen
Nieuw geplante heggen die een paar jaar zijn uitgegroeid, hebben omhoog stekende heggenranken. Deze worden in drie lagen in de heg ‘gebogen’ zodat een ondoordringbare, lage heg ontstaat. Na het buigen worden de heggen bijgeknipt. Langs het Vuurvogeldwarspad moet dringend gebogen worden o.a. om het pad begaanbaar te houden. Je werkt in koppels van twee.

Je kunt in gezellige sfeer het oude ambacht van het inbuigen leren. Wij leren het je graag en het is niet heel moeilijk. Wel moet je rekening houden met prikkers (meidoorn, roos), dus neem stevige tuinhandschoenen mee en ook een (veiligheid)bril is aan te bevelen. Zet anders een pet op: de klep biedt bescherming als er een rank losschiet. Ook een stevige snoeischaar is handig en een schrobzaagje. De ranken worden vastgezet met ijzerdraad; neem dus een tangetje mee om dat draad te knippen.

Gerelateerde berichten: