Historie Molenhoek – Malden in woord en beeld

Het bestuur van Bos en Kuil heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een werkdocument dat het proces van de ruimtelijke invulling van het open gebied tussen Molenhoek en Malden, het Landgoed Bergzicht, in gang moet zetten. Het document is tot stand gekomen met ondersteuning van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, Habiforum, Zandgenoten, het Innovatienetwerk en Bureau Stroming. Het bestuur heeft bij de totstandkoming intensief overleg gehad met verschillende betrokken instanties, organisaties en personen, zoals gemeentebesturen, provinciale overheden, het KAN e.a.
Er is heel veel werk verzet om te komen tot dit werkdocument, dat gedragen kan worden door de vele organisaties en personen die bij de herinrichting van Landgoed Bergzicht betrokken zijn. Het bestuur hoopt de lezers binnenkort nader te informeren over het proces dat wij met z’n allen hopen in te gaan.

De historische aspecten van Landgoed Bergzicht met zijn naaste omgeving spelen vanzelfsprekend een rol bij de herinrichting van het gebied. Ook de bestaande natuurwaarden in verschillende vormen (landschap, geologie, geomorfologie en ecologie) zijn van groot belang bij de herinrichting.
Op verzoek van het bestuur van Bos en Kuil is een boekwerkje tot stand gekomen dat die historische en natuurlijke aspecten behandelt. Het is geschreven door Henk Blaauw en onlangs uitgebracht als publicatie van de Vereniging Bos en Kuil. De titel luidt:

“Van Molenhoek tot Malden, over historie en natuur”.

Op Molenhoekdag hebben we het te koop aangeboden en bleek de belangstelling groot te zijn. Het boekwerkje is rijk voorzien van nieuwe en oude topografische kaartjes en foto’s en beschrijft in 40 pagina’s onderwerpen als: de Slag op de Mookerheide, de Heumense Molen, de Bagijnenhof, het klooster van de Paters Passionisten, Villa Bergzicht en de Bierbrouwerij, Jan J. Luden en zijn Jachtslot de Mookerheide. Ook planten, dieren, landschappen en het in dat kader verrichte wetenschappelijke onderzoek komen ter sprake.

Heeft u belangstelling voor dit boekje dan kunt u het bij onze vereniging bestellen door overboeking van 9 euro (kosten inclusief verzending) op het rekeningnummer 75158 van de Vereniging Bos en Kuil te Molenhoek.
Vergeet niet uw adres bij de overboeking te vermelden.
Wij sturen u het boekwerkje spoedig na ontvangst van het bedrag toe.

Het is ook in de winkel verkrijgbaar bij:
Etcetera, Prinsenweg 3, Molenhoek, tel: 024-3572270
VVV Agentschap Gemeente Heumen, Broeksingel 3, Malden, tel: 024-3588200

Gerelateerde berichten: