Ommetje Bos en Kuil

Burgemeester Persoon van de gemeente Mook en Middelaar, wethouder Jolanda van Veluw van de gemeente Heumen en bedenker Albert Brouwer uit Malden hebben samen een informatiebord onthuld waarmee het Ommetje Bos en Kuil in gebruik is genomen. Op zaterdag 18 april 2009 is met enig vertoon de wandelroute geopend. Tijdens de opening is een symbolische wandeling door de Kuil gemaakt, waarbij de gasten onderweg toelichting kregen op de geologie in het gebied, de biodiversiteit en het feit dat dit een van de laatste stukken Nederland is waar het nog echt donker wordt.
Na een jaar of twee voorbereiden kon de informatieve wandeltocht vanuit Malden, langs het Maas-Waalkanaal via de Kuil naar en zweefvliegveld en door een deel van het Heumens Oord richting Heemtuin terug naar het centrum van Malden als gereed worden bestempeld.
De route is geheel bewegwijzerd. Onderweg zijn drie informatiezuilen geplaatst waarop de bijzonderheden van de omgeving in beeld zijn gebracht. Bovendien is aan het Maas-Waalkanaal een klimaatbosje verrezen.
Het Ommetje Bos en Kuil past wonderwel in de ontwikkelingen die gaande zijn in het gebied, dat inmiddels bij de bevolking is gaan leven als het Lierdal. Bos en Kuil heeft de route op de kop af 20 jaar na de oprichting in gebruik genomen en noemt het ook wel een cadeautje van de vereniging aan de inwoners van de omliggende dorpen Malden en Molenhoek. In elk geval is het Ommetje een bijdrage aan het gebied waarmee waarde van de openheid in het gebied wordt gedemonstreerd. Tijdens de opening lag ook een model van een labyrint in de Kuil. Als voorbeeld van een andere ontwikkeling die elders in het gebied mogelijk zou kunnen zijn.
De route beschrijving is o.a. verkrijgbaar bij de VVV Malden/Molenhoek (hotel Molenhoek, vd Valk, Rijksweg, Molenhoek) en te downloaden via deze link

Opening1

Download hier een overzicht met foto’s van de opening.